Skip to main content

TEB, Bolet Ben Fet

Les coses ben fetes

Bolet Ben Fet és una empresa petita, amb 10 treballadors, situada a Sant Antoni de Vilamajor, al Montseny. Forma part de la cooperativa TEB Verd, que és, al seu torn, part del grup cooperatiu TEB (Taller Escola Barcelona). El motor i l’objectiu fonamental del TEB és el treball amb valors cooperatius per aconseguir una vida inclusiva per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Centres ocupacionals, serveis de vivenda especialitzada, d’inserció laboral, funcions tutelars, clubs esportius…  i centres especials de treball sense ànim de lucre que donen feina a 650 persones. Bolet Ben Fet forma part d’aquest darrer grup.

“Aquí conreem bolets que mengen fusta de castanyer, alzina i roure dels boscos del Montseny. Reproduïm les condicions ambientals d’un bosc de tardor, fet que permet el creixement dels bolets. Des del moment de la sembra fins que el podem collir passen 6 mesos. La gírgola de castanyer és un bolet autòcton del Montseny, però molt escàs. És apreciat pel seu exquisit aroma i sabor. Als països asiàtics el coneixen com a maitake. També conreem el shiitake, el bolet de carn i el bolet carner. A tots els se’ls atribueixen propietats per millorar la nostra salut i activar les nostres defenses naturals, a més de fer més nutritius i gustosos els nostres plats”. 

Aquest és el text del vídeo de presentació de Bolet Ben Fet que es pot veure a la seva pàgina web. Allà s’hi pot consultar també la història de l’empresa, explicació detallada del procés de conreu i els motius que els porten a la seva manera de fer. Per exemple, sabrem que la demanda creixent de bolets a Catalunya té el perill de l’espoliació excessiva dels boscos. És realment entendridor veure com, moltes vegades,  les persones que més atencions necessiten són les que més cura tenen del seu entorn i de tot allò que fan. El sector forestal, la creació estable de llocs de treball i el dinamisme del sector de la restauració són 3 gran beneficiaris del projecte (abans que els nostres paladars també puguin gaudir-ne!).

Si pensem que aquest només és un dels projectes de TEB Verd ens adonem de la rellevància que pot a arribar a tenir un grup cooperatiu com TEB. És totalment necessari que entitats com aquesta es donin a conèixer i que els seus productes assoleixen el lloc que els pertoca en el mercat. Val a dir que el projecte de màrqueting que necessitava Bolet Ben Fet per millorar la seva base financera era qüestió d’estratègia, ja que tant el producte com el rerefons són impecables.

Les persones que més atenció necessiten són les que més cura tenen del seu entorn i de tot allò que fan.

El projecte de consultoria: valorar el que és valuós

Tot i la qualitat intrínseca del projecte, la cooperativa no aconseguia superar el punt d’equilibri econòmic. Primer calia escoltar, entendre i empatitzar, impregnar-se de la filosofia de l’empresa i descobrir el seu valor real. Des d’ ESADE Alumni es va fer un estudi financer del projecte i es van identificar les palanques necessàries per recolzar el negoci. De manera simplificada, els passos van ser un recompte de pèrdues i guanys del 2018 i la identificació de les àrees de millora. 

Fet això, l’objectiu era clar: Bolet Ben Fet necessitava refermar la seva base financera i per això era essencial que el seu producte gaudís del valor de mercat que li pertocava. És a dir, calia un nou Pla de Màrqueting amb perspectives de millora a curt termini, i que, a més a més, tingués un plantejament senzill perquè l’organització pogués implementar-lo amb els seus propis recursos. La proposta d’ESADE va posar èmfasi en el canal de distribució i en la política de preus per maximitzar les vendes de forma sostinguda. 

De manera concreta, les conclusions van ser que calia reduir progressivament el cultiu de shiitake i reemplaçar-lo pel de maitake, cobrar despeses d’enviament, incrementar el preu de venda i fixar comandes mínimes. La implementació de totes aquestes novetats ha garantit, a dia d’avui, la sostenibilitat de bolet Ben Fet.

Era essencial que el producte de Bolet Ben Fet gaudís del valor de mercat que li pertocava.

L’experiència: vetllar per l’efectivitat

És molt satisfactori trobar el desllorigador. Davant de projectes tan fascinants com el de Bolet Ben Fet sembla increïble que el creixement no sigui més ràpid, però ja sabem que créixer té les seves peculiaritats i que les casuístiques són canviants. Per això és un plaer aportar els coneixements en consultoria quan la matèria primera és tant potent com aquesta. Detectar les esquerdes del projecte, trobar la fórmula que permetrà posar les coses al seu lloc, donar als productes el seu valor i, així, valorar també la feina de l’organització com a entitat col·lectiva i de cadascuna de les persones que en forma part. La sensació és que més que fer malabars per garantir la sostenibilitat el que fem és treure la pols i fer lluir el projecte amb la seva pròpia llum. 

Fer voluntariat amb allò que saps fer és una de les maneres més boniques de fer servir el coneixement. Involucrar-se en projectes diversos i conèixer realitats singulars és sempre, sempre, una experiència positiva. A més a més, moltes vegades l’efecte dòmino obre noves oportunitats de col·laboració i la roda no s’atura. És un sentiment de plenitud professional fantàstic. 

És un sentiment de plenitud professional fantàstic.

crecer dejar huella proyecto together


Les persones entrevistades han estat Carlos Díaz (director de Bolet Ben Fet), Elisabeth Blachar (consultora solidària), Jorge Gutiérrez (director comercial TEB) i Davide Menini Casanica a(EFMS 20/InDigital PDM 19)